Vem har råd med de nybyggda bostäderna? « Svenska Bostadsfonden Nyhetsforum

Vem har råd med de nybyggda bostäderna?

Under Business Arena Göteborg dryftades frågan om vem som egentligen har råd att köpa de nya bostäder som byggs runtom i landet. Enligt Ted Lindqvist, vd på undersökningsföretaget Evidens, är boendeutgiften över tid högre för hushåll i hyresrätt än för de som bor i bostadsrätt.

– I det ägda boendet faller kapitalutgiften för bostaden varje år även om jag inte amorterar, eftersom vi har något som heter inflation. I hyresrätten har vi dock ett system som höjer hyran varje år – på 30 år gör det ganska stor skillnad, säger Linqvist.

Frågan kring hushållens ökade skuldsättning har varit mycket aktuell under senare år och Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet, menar att bland annat amorteringskrav och ändrade regler kring uppskov vid bostadsförsäljningar har inneburit utmaningar för hushållen under de senaste åren.

– Den fråga jag tycker man ska ställa sig är om det är rätt medicin när bostadsbristen är det största problem vi har. Jag tycker att man måste skifta om och titta mycket mer på vad man kan göra för att öka utbudet och öka rörligheten, säger hon och fortsätter:

– Jag tänker att det klart vore gynnsamt om det fanns någon typ av stimulans för att öka bosparandet. Bostadsrätter har ökat med 6 procent det senaste året i riket. I innerstaden i Göteborg har det ökat med 8, i regionen 14 procent. Om man tittar på prisutvecklingen på ettor så slår den det, det är en enorm prisutveckling på just ettor. Mellan 2012 och 2015 steg priset med 60 procent, sen dess har det stigit ännu mer. Om man ska köpa en lägenhet som ung krävs det otroligt mycket sparande.

Medverkande på Business Arena Göteborg var även Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss som menar att debatten i Sverige förs i ”två parallella universum”.

– Sverige är ett av få länder som inte har någon politik för att bygga upp ett eget sparkapital. Sverige måste låna element från de länder som har en stor ägandemarknad, exempelvis Norge. Då får man alltid höra massa motargument mot det. Hur hänger det ihop med debatten om hushållens skulder? Det går inte ihop. Politiken har inte kommit ikapp sedan man på 90-talet la över ansvaret på de enskilda hushållen. Vi är sämst i världen på det här – alla andra utvecklade länder har en palett av instrument för hur hushållen ska komma in på det ägda boendet, säger Weiss och fortsätter:

– Vår konjunkturrapport visar att vi är väldigt nära taket för bostadsbyggandet i Sverige. Risken för en politiskt lagad byggkrasch är stor – om man ser till alla de åtgärder som är på gång.

Publicerad 23 maj, 2017

Senast publicerade artiklar

Mest lästa artiklar

LO bildar fastighetsbolag

LO-bolaget Bantorget Egendom bildar tillsammans med sju stycken LO-förbund Bantorget Hyresbostäder, rapporterar Fastighetsnytt. Bolaget har en förvärvskapacitet om mellan 2 – 3 miljarder kronor och gör nu sin första affär genom ett förvärv av 166 nybyggda hyresbostäder i Malmö. Säljare är Riksbyggen. Läs mer

Är kulmen på bostadsbyggandet nådd?

En ny rapport från Lantmäteriet visar att det byggdes 18 procent fler nya bostäder under 2016 jämfört med 2015, rapporterar Fastighetsnytt. Den största procentuella ökningen stod Gotland för där bostadsbyggandet ökade med 141 procent och på andra plats hamnade Värmland med en ökning om 74 procent. Läs mer