Transaktionsvolymen upp med 35 procent « Svenska Bostadsfonden Nyhetsforum

Transaktionsvolymen upp med 35 procent

Transaktionsvolymen ökade med hela 35 procent från 2015 till 2016, från 149 miljarder kronor till drygt 200 miljarder kronor, rapporterar Fastighetsvärlden.

– Det blev ett riktigt pang-år med fler och större affärer än någon förutspådde. Tittar man på Europa i år så kommer volymerna backa nästan 20 procent jämfört med 2015. Brexit ligger ju bakom mycket och Londonmarknaden har gått ner nästan 50 procent. Mot bakgrund av detta sticker verkligen Norden ut där prognosen är cirka 8 procent upp på transaktionsvolymen. Och vi tror att Sverige kommer landa strax över 210 miljarder kronor, vilket är drygt 40 procent högre än förra året, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea, till Fastighetsnytt.

Många faktorer såsom låga räntor, befolkningsökning och en osäker omvärld har spelat och gjort att Sverige har uppfattats som ett tryggt alternativ. Sverige hamnade exempelvis på förstaplats när amerikanska Forbes listade världens bästa länder för att göra affärer och driva företag i. Ser man till fördelningen mellan olika bostadssegment var bostäder det segment som lockade flest investerare.

– Investerarna har succesivt breddat synen på vad som är en bra bostadsinvestering. Så det är inte bara kvalitetsbostäder utan även mycket miljonprogram, renoveringsprojekt och bostadskonverteringar. Också affärer i tidiga skeden som när Slättö köpte av Magnolia via en forward-funding är ett bra exempel på hur man kan vara kreativ och proaktiv. En annan typ av affär var när Blackstone köpte en stor aktiepost i D. Carnegie, säger Mikael Söderlundh.

Årets största affär var Castellums förvärv av Norrporten för 26 miljarder kronor. Det är den näst största fastighetsaffären någonsin i Sverige efter AP Fastigheters förvärv av Vasakronan 2008.

Trots den kraftiga uppgången har dock andelen utländska investerare minskat. På den nordiska marknaden sjönk andelen icke-nordiska investerare från 35 procent 2015 till omkring 23 procent 2016.

– De utländska köparna är fortfarande väldigt intresserade av Sverige men andelen ligger under 20 procent i år på grund av knivskarp konkurrens från inhemska köpare. Många av de utländska köparna kommer också från andra nordiska länder, svenskar som köper i Finland, norrmän som köper i Sverige och så vidare. Så det utomnordiska kapitalet har avtagit ganska markant, men kan komma tillbaks 2017 på grund av svaga nordiska valutor, säger Söderlundh.

Mikael Söderlundhs bedömning är att 2016 års gynnsamma förhållanden för den svenska bostadsmarknaden kommer att fortsätta under 2017, även om transaktionsvolymen kan komma att sjunka något från den extremt höga nivån om 210 miljarder.

Publicerad 19 januari, 2017

Senast publicerade artiklar

Mest lästa artiklar

Rikshem köper i Umeå

Lersten, Blackstone fastighetsfonder och Areim Fastigheter 3 säljer Lerstenen Hus AB till Rikshem. Beståndet består av 22 fastigheter om sammanlagt 63 000 kvadratmeter. Det handlar till största delen om hyreslägenheter samt en mindre del kommersiella lokaler, och Rikshem beräknas tillträda fastigheterna den 31 januari 2017. Rikshem blir i och med förvärvet Umeås största privata bostadsbolag. Läs mer

Rekordhög transaktionsvolym i Norden

Till skillnad från övriga Europa, där trenden inom fastighetsinvesteringar är på nedåtgående i kölvattnet av brexit-omröstningen, nådde den nordiska transaktionsvolymen nya rekordnivåer under 2016. Enligt en rapport från Pangea kommer den att passera 400 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning om 8 procent jämfört med 2015 till den högsta nivån någonsin för Norden. Läs mer

Tydligare information kring driftnetto nödvändigt

Stellan Lundström och Bo Nordlund från KTH har i en tidigare artikel i Fastighetsnytt ifrågasatt användandet av ”driftnetto” i fastighetsbolagens resultaträkningar med argumentet att det riskerar att ge en missvisande bild till investerare då det har ”tappat kopplingen till det driftnetto som baserat på kassaflödet utgör underlag för värdering och lönsamhetsbedömningar”. I en ny artikel […] Läs mer

Lulebo investerar 639 miljoner under 2017

Lulebo har under de senaste åren sålt stora delar av sitt bestånd och bolaget kommer nu att använda en del av likviden till nybyggnation och underhåll. Under 2017 planerar bolaget att investera 639 miljoner kronor varav 250 miljoner på underhåll, enligt Fastighetsnytt. Läs mer

600 nya bostäder i södra Stockholm

Fem bolag har tilldelats markanvisning för byggande av sammanlagt 620 nya bostäder strax söder om Bagarmossens tunnelbaneuppgång i södra Stockholm. Markanvisningarna omfattar 160 bostadsrätter för Riksbyggen, 135 bostadsrätter för Borätt, 55 bostadsrätter för Småa och 90 äldrebostäder för Micasa. Läs mer