Svenska Bostadsfonden köper i Stockholms hetaste bostadsområde « Svenska Bostadsfonden Nyhetsforum

Svenska Bostadsfonden köper i Stockholms hetaste bostadsområde

Svenska Bostadsfonden förvärvar ett fastighetsbestånd i Skarpnäck. Beståndet utgörs av tre fastigheter upplåtna med tomträtt och omfattar totalt 59 lägenheter. Säljare är Pecaro Fastighets AB.

Skarpnäck är det område i Stockholm där bostadsrättspriserna ökar mest. Prisuppgången har varit 80 procent på fem år, enligt en undersökning som Svensk Mäklarstatistik gjort för DN:s räkning. Utvecklingen i Skarpnäck är en del av en större trend där bostadsrättspriserna ökar mer i förorterna än inne i stan.

– Att priserna i förorterna ökar mest är en utveckling som vi sett under en längre tid, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Mäklarstatistik.

Prisskillnaden är fortfarande stor mellan olika församlingar i Stockholm. I den dyraste, Hedvig Eleonora församling, ligger snittpriset på 79 900 kronor per kvadratmeter. I den billigaste, Spånga-Kista, ligger snittet på 22 000 kronor.

Anledningen till att den största ökningen sker i förorterna är att kravet på kontantinsats gör att folk söker sig utanför innerstan.

– Många har helt enkelt inte råd med kontantinsatsen för en trea i Vasastan eller på Östermalm. Därför vänder sig fler till förorterna, säger Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset.

För Svenska Bostadsfonden, vars strategi är att investera i fastigheter i tillväxtområden i Sverige, är förvärvet en fortsättning på den etablering i regionen som inleddes för ett par år sedan.

– Genom detta förvärv har vi stärkt vår närvaro ytterligare i Stockholmsregionen. Skarpnäck, med sitt goda kommunikationsläge och trevliga bostadsområden, är ett bra komplement till vår befintliga Stockholmsportfölj. Vi övertar väl underhållna fastigheter i ett fortsatt expansivt Stockholm, säger vd Lars Swahn.

Publicerad 11 september, 2014

Träffa oss på Business Arena

Svenska Bostadsfonden finns på plats under Business Arena den 17-18 september för att diskutera hur samarbeten mellan allmännyttan och privata fastighetsaktörer kan bidra till att minska bostadsbristen. Du träffar oss i monter 64 på Business Arena i Stockholm Waterfront Congress Centre. Läs mer

Rikshem och Ikano gör miljardbyte

Rikshem och Ikano Bostad byter fastigheter med varandra. Rikshem förvärvar 500 lägenheter av Ikano Bostad i Helsingborg som i samma affär förvärvar 290 lägenheter i Danderyd från Rikshem. Fastighetsvärlden gör bedömningen att affären omfattar 1,3 miljarder kronor. Läs mer

Senast publicerade artiklar

Mest lästa artiklar

Restate: Ombildningarna ökar

Konsultföretaget Restate noterar en ökning av ombildningar till bostadsrätt. Under 2013 ombildades fastigheter för 7,5 miljarder kronor, vilket är en klar ökning jämfört med året innan. Och tendensen består enligt Restate, som menar att ombildningarna sakta fortsätter öka under 2014. Läs mer

Rikshem ökar i Kalmar

Rikshem ökar sitt bestånd i Kalmar genom förvärv av 30 000 kvadratmeter bostäder och samhällsfastigheter. Säljare är Incita Förvaltning och sker genom förvärv av dotterbolag. Köpeskillingen hålls hemlig av parterna men enligt Fastighetsvärlden borde den ligga mellan 350-400 miljoner kronor. Läs mer

Victoria Park ökar beståndet med 50 procent

Victoria Park köper fastigheter för 1,7 miljarder av Fogelvik Estate. Fastigheterna är belägna i Eskilstuna och omfattar totalt cirka 3 100 lägenheter. Priset per kvadratmeter uppgår till 7 000 kronor. Köpeskillingen finansieras delvis genom emission av aktier till ägarna av Fogelvik Estate, som därmed blir betydande aktieägare i Victoria Park. Läs mer