Fortsatt attraktiv svensk och nordisk fastighetsmarknad « Svenska Bostadsfonden Nyhetsforum

Fortsatt attraktiv svensk och nordisk fastighetsmarknad

Intresset för svenska fastigheter har varit fortsatt starkt under årets första kvartal och transaktionsvolymen för perioden januari – mars uppgick till 34,5 miljoner kronor, rapporterar Fastighetssverige. Motsvarande siffra för samma period 2016 var 28,9 miljoner kronor.

– Vi ser ett bra tryck i marknaden med många aktiva köpare och säljare. Det faktum att internationella aktörer nu är nettoköpare är faktiskt någonting vi inte har sett sedan perioden 2004-2007. Givet att det här är andra kvartalet i rad med samma utveckling så skulle man kunna börja prata om en trend, säger Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

I CBRE:s årliga kartläggning av fastighetsinvesteringar har Oslo och Stockholm tagit sig in på topplistan över de tio mest attraktiva städerna att göra fastighetsinvesteringar i. London toppar listan för sjätte året i rad och Berlin har tagit sig upp till en andraplats. Tyskland är fortsatt det mest attraktiva landet för fastighetsinvesteringar och Norden hamnade på tredje plats, att jämföra med sjunde plats i fjol.

– Europa fortsätter att vara en viktig marknad för fastighetsinvesterare globalt, och den ekonomiska prognosen för Europa är fortsatt positiv. Samtidigt som Storbritannien och Tyskland behåller sina platser som de största investeringsmarknaderna, utgör Norden och CEE allt viktigare marknader i globala investeringsstrategier, säger Jonny Hull, Managing Director för EMEA Investment Properties på CBRE.

Enligt rapporten är kontorsfastigheter det mest attraktiva segmentet att investera i under 2017 följt av industri- och logistikfastigheter. Samtidigt uppfattas den största risken under 2017 bli ”stigande räntor snabbare än förväntat”, enligt rapporten.

– I dag är skillnaden i direktavkastning mellan fastigheter och obligationer nära historiskt höga nivåer och en av de främsta drivkrafterna till fastighetsinvesteringar. Vidare, i en tid av fortsatt ekonomisk och politisk osäkerhet, anses fastigheters stabilitet med värdetillväxt och gynnsam avkastning vara viktiga faktorer för ett fortsatt starkt intresse för fastighetsinvesteringar, säger Jos Tromp, Head of Research EMEA på CBRE.

Publicerad 23 maj, 2017

Senast publicerade artiklar

Mest lästa artiklar

LO bildar fastighetsbolag

LO-bolaget Bantorget Egendom bildar tillsammans med sju stycken LO-förbund Bantorget Hyresbostäder, rapporterar Fastighetsnytt. Bolaget har en förvärvskapacitet om mellan 2 – 3 miljarder kronor och gör nu sin första affär genom ett förvärv av 166 nybyggda hyresbostäder i Malmö. Säljare är Riksbyggen. Läs mer

Är kulmen på bostadsbyggandet nådd?

En ny rapport från Lantmäteriet visar att det byggdes 18 procent fler nya bostäder under 2016 jämfört med 2015, rapporterar Fastighetsnytt. Den största procentuella ökningen stod Gotland för där bostadsbyggandet ökade med 141 procent och på andra plats hamnade Värmland med en ökning om 74 procent. Läs mer