Den 5 mars publicerade Fastighetssverige en intervju med Svenska Bostadsfondens VD Daniel Gorosch. Här kan du läsa intervjun i sin helhet.
Daniel Gorosch.
Bild: Tonal Decay-flickr/JLL/Sebastian Sandström

Daniel Gorosch första rekrytering som VD för Svenska Bostadsfonden blev nye CFO:n Jonas Berg. Inom en snar framtid hoppas han också kunna presentera sina första fastighetsförvärv på bolaget.
– Vi gjorde några småaffärer precis när jag började i höstas men de är jag oskyldig till. Vi är mitt i processen att slutföra ett förvärv nu och har flera pågående dialoger där vi hoppas komma i mål under våren, säger Daniel Gorosch.

Daniel Gorosch tillträdde som VD på Svenska Bostadsfonden i november 2018. Han var dessförinnan på konsultbolaget JLL under elva år, de sista sju på VD-posten. En aspekt som fick honom att träda över från rådgivarsidan till fastighetsägarna var möjligheten att återigen få växa med ett bolag.

– Under min tid på JLL gick vi från att vara en aktör som var relativt bra på allt, till att bli en ledande aktör på rådgivarsidan. Det som fick mig att anta utmaningen som VD på Svenska Bostadsfonden är till stor del samma anledning som fick mig att börja på JLL en gång i tiden. Jag tycker att det finns något lockande med förändringsresor, säger Daniel Gorosch.

Svenska Bostadsfondens bestånd uppgår i dag till knappt fyra miljarder, inom några år tror Daniel Gorosch att portföljen kommer att ha växt betydligt.

– Jag hoppas mitt avtryck här kommer innebära en mycket högre förändringstakt och en starkare tillväxt. Det kommer att vara en spännande och en härlig utmaning för alla anställda på Svenska Bostadsfonden. Dessutom kommer vi bli en mycket mer aktiv part och kommer göra ett större avtryck på marknaden, säger han.

Du lämnade JLL och rådgivarsidan för fastighetsägarna, vilka skillnader upplever du att det finns?

– Det är klart att det finns stora skillnader, men i mångt och mycket handlar det om att vinna någons förtroende. På rådgivarsidan handlar det om att skapa förtroende mellan olika parter för att till exempel få till en transaktion. Här handlar det om att skapa förtroende hos investerare för att få möjligheten att förvalta deras kapital över lång tid. 


Vad kommer Jonas Berg tillföra som ny CFO?

– Med vår ambitiösa tillväxtplan så är det jättekul att få in Jonas med all hans erfarenhet från att ha varit med och byggt upp Genesta. Förutom att han kommer att bidra med generell kunskap och erfarenhet, kommer han att bidra med struktur, ordning och reda, vilket kommer att bli extremt viktigt under kommande år när vi har för avsikt att växa i snabbare takt än tidigare.