Blackstone planerar fortsatta affärer i Sverige « Svenska Bostadsfonden Nyhetsforum

Blackstone planerar fortsatta affärer i Sverige

Michael Swank som är ansvarig för amerikanska Blackstones fastighetsinvesteringar i Norden var en av talarna på ett internationellt investerarseminarium under Business Arena Stockholm i september. Blackstone har under de senaste åren investerat cirka 40 miljarder kronor på den nordiska fastighetsmarknaden och enligt Swank kommer bolaget att fortsätta sina investeringar i Norden, rapporterar Fastighetsnytt.

– I framtiden kommer Sverige sannolikt att vara den marknad vi köper mest på och vi kommer att öka vår närvaro i Norge. Finland kommer inte att utgöra en lika stor del av vår portfölj och minst kommer vi att investera i Danmark, säger Michael Swank.

– Det finns inget land i Europa som har lika många börsnoterade fastighetsbolag i per capita-termer som Sverige, påpekar han, något som gör landet mycket intressant för en aktör som Blackstone.

Swank påpekar samtidigt att det finns ganska specifika problem som utmärker den svenska bostadsmarknaden, och då i synnerhet vad gäller hyresbostäder.

– Det är helt galet att hyresmarknaden inte är större och att unga människor ska behöva köpa sin första bostad, säger Swank.

En annan deltagare i seminariet var Thomas Völker som är ansvarig för den nordiska marknaden på den tyska banken Helaba. Völker poängterade att den svenska bostadsmarknaden kan vara ganska svår att begripa för utländska investerare och höll fram den svenska valutan som en faktor som potentiellt kan få utländska investerare att sky den svenska marknaden.

– Valutan är volatil och det medför kostnader, säger Völker.

Tros att Helaba har varit verksamma som långivare på den nordiska marknaden i tio år har de först nyligen etablerat ett kontor i Stockholm. Kontoret kommer att fokusera på den svenska marknaden.

Publicerad 27 oktober, 2016

Senast publicerade artiklar

Mest lästa artiklar

Den svenska fastighetsmarknaden mot nya rekordnivåer

Enligt den senaste upplagan av Newsecs Property Outlook ser 2016 ut att bli ett rekordår för den svenska fastighetsmarknaden med en transaktionsvolym om 180 – 190 miljarder kronor. Den kraftigt ökade efterfrågan på bostäder i framförallt storstäderna håller på att förändra den svenska fastighetsmarknaden i grunden. Läs mer

Stort antal miljardaffärer under 2016

Enligt siffror från Pangea Property Partners uppgår antalet miljardaffärer på fastighetsmarknaden till 25 stycken hittills under 2016, rapporterar Fastighetsnytt. I de siffrorna finns Blackstones köp av en kontrollpost i D. Carnegie samt Inteas köp av fastigheter från Blackstone inkluderade. Läs mer